Herkes için yaz tam anlamıyla geldi! Peki ya gözümüzün nuru dijital dünyaya? Onu hiç bizden ayrı düşünebilir miyiz? Asla! O halde dijitalde sezonun ne anlama geldiğine gelin birlikte bakalım.
Dijital dünya açısından sezonsallığa, işletmenizin pazardaki özel dönem ve günlerden etkilendiği zaman diyebiliriz. Belirli bir zaman aralığında tekrarlanan bir eğilimin varlığını ifade ediyor kendisi. Yıllık, aylık, haftalık veya günlük periyotlarda ortaya çıkabiliyor.
Sezonsallık davranışları doğru bir şekilde analiz edildiğinde ise dijital dünyada ne zaman promosyon veya kampanya yapmanızın faydalı olacağını, aylık ve yıllık bütçe planını daha efektif yapabilmenizi, bütün bu süreçler içerisinde ürettiğiniz içerik, mesaj ve iletişim kampanyanızda hangi terimleri kullanacağınızı bilmenizi sağlıyor. Gördüğünüz gibi analiz ve planlama, her alanda olduğu gibi sezonsallık etkisinin verimini artırmada da önemli.
Ayrıca yaratıcılık konusunda bahane arayan bizler için sezonsallık bulunmaz bir nimet!
Sezonsallık etkisinde yürütülen bir kampanya, güçlü ve döneme uygun mesajlar göstermeli. Keza bu etkiyi nimet olarak görecek tek kişi siz değilsiniz. Birçok rakibiniz böyle dönemlerde yoğun bir iletişim ve agresif reklam çalışmaları yapabileceğinden, onlardan ayrışacak özel ve yaratıcı işler yapmak oldukça önemli.
Pazarlamada dönemsel trendlere ayak uydurmak, tüketicilerle yakınlık kurmak için de iyi bir fırsat. Kim ihtiyaçlarını takip eden ve bu ihtiyaçları karşılamaya hazır bir marka istemez ki?! İhtiyaçlarımız ve isteklerimiz sürekli değişirken gönül verdiğimiz markaların hep aynı kalması olur mu? Olmaazz… Örneğin, yazın ilgi duyduğumuz şeyler kış aylarına göre çok farklı olabilir. Bu nedenle sezonluk pazarlama, bizlerin işletmeleri pasif veya durgun görmememizi, bunun yerine her zaman sezondan sezona geliştiğini ya da değişim gösterebildiğini bilerek hareket etmemizi sağlar.
“Peki sezonsallık etkisinden fayda sağlayabilmek için hangi adımları uygulamalıyız?” dediğinizi duyar gibiyiz. O halde hadi, devam edelim! 👇
SEZONLUK REKLAMCILIK TRENDLERİNİN İŞLETMELERE FAYDA SAĞLAMASININ YOLLARI
Önceden Planlamak
Siz düşünmeden birileri düşünse, armut pişip ağzınıza düşse… Bunu kim istemez ki? Bu yüzden pazarlama çabaları, sezondan en az birkaç hafta önce başlamalıdır. Tüketiciler kendi planlarını ve hazırlıklarını yapmaya başladıklarında, dijital dünyanın buna hazır olması ve tüketiciyi yönlendirmesi önemlidir.
Hedef Kitleye Uygun Tanıtım Yapmak
Herkesin hayatına kimse karışamaz :P Tam olarak öyle diyemeyiz ama sezonsallık etkisi her dönem, her marka veya ürün için uygun olmayabilir. Sezonluk mesajlar; tanıtılan ürünlere, hizmetlere, hedeflere ve genel misyona uygun olmalıdır. Kitle özelinde de beklenti farklılık gösterebilir. Bu gibi durumların önüne geçebilmek için geçmiş dönemde neyi, kimi ve hangi unsurları kullanarak hedefleme yapıldığını öğrenmelisiniz, aksi halde “bu ne alaka” gibi bir tepki alabilirsiniz. 😲
Sosyal Medya Pazarlamasını Bir Sonraki Seviyeye Taşımak
Sosyal medyasız olur mu hiç? Aksi düşünülemez bile! Sosyal medyada etkinliğinizi arttırmak ve bu etkinliği etkileşime dönüştürmenizi sağlayacak adımlar atmak, sezonsallık veriminizi ekstra arttıracaktır.
Geçmişteki Sezonluk Reklam Kampanyalarını Analiz Etmek
Geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez demiş canım Atamız. Hayatımızın her adımında kendini hissettirebilen bu şahane alıntıyı anmadan olmaz. Neyin işe yarayıp neyin yaramadığını belirlemek için kampanya sona erdikten sonra tüm sezonluk pazarlama çabalarını izlemek ve metrikleri incelemek; gelecekte daha planlı ve etkili stratejiler oluşturmak için sezonluk mesajları belirlemede oldukça önemlidir.
Birden Çok Türde Medya Varlığı Oluşturmak
Tüm yumurtalarınızı tek bir sepete koymak elbette risktir! Çabalarınızı tek bir medya türüne yoğunlaştırmaktan kaçının. Bunun yerine, işletmenizin en geniş erişime sahip olması için sezonluk reklamları birden çok kanal ve platforma nasıl entegre edebileceğinizin üzerinde durun.
Bütçeyi Etkin Kullanmak
Son dönemde kişisel sebeplerle hepimiz bütçe yönetimi konusunda uzman olmak zorunda kalmış olsak da biz yine de uyaralım... Kampanyalarınızda bütçenizi etkin dönemlere göre artırın. Yıl boyunca reklam yayınlamak yerine, harcamalarınızı müşterilerinizin dönüşüm gerçekleştirme olasılığının yüksek olduğu zamanlarda daha büyük miktarlara çıkaracak biçimde planlayın. En sık karşılaşılan hata ise performansa göre bütçe arttırmaktır. Özellikle aranma hacmi yüksek olan kelimelerden, sınırlı bir bütçe ile oluşturulan çalışmalar, kısır bir trafiğe sahne olacak ve yeterli testin / analizin yapılmasına engel olarak süreci yanlış yorumlamanıza sebep olacaktır.
Doğru Reklam Metni Kullanmak
Heyecanı ve coşkuyu seven insanlarız, yok mu bizi harekete geçirecek içimizi kıpır kıpır ettirecek söylemler?
Reklamlarınızda döneme damga vuracak reklam metinlerine yer vermeniz, kitleyi coşkuya sürükleyerek harekete geçirmeniz açısından oldukça kıymetli. Sezonluk bir mesaj eklemek, alışveriş yapma ihtimali bulunan topluluk için konuyu algıda seçici hâle getirecek ve satın alma refleksini güçlendirecektir.
Sezonsallığa dikkat etmek, pazarlama stratejinizi iyileştirmenize oldukça yardımcı olacak ve ilginin en yoğun olduğu zamanları değerlendirme fırsatı yakalayacaksınız.
Aramızda kalsın; işletmenizi doğru zamanda, doğru kitlenin önüne çıkaracak etkili bir pazarlama stratejisi geliştirmenize yardımcı olması için bu ipuçlarını ve fikirleri cebinizde tutabilirsiniz.🤫 Eğer bu konuda bir uzman desteğine ihtiyaç duyarsanız, Ahtapot Sosyal Medya olarak kapımız size dilediğiniz zaman açık! 🐙
YAZAN: Meltem Şimşek