PODCAST NEDİR?

PODCAST NEDİR?
20 Eylül 2021

 

Hatırlar mısınız sevdiğiniz radyo programlarını dinlemek için sevdiklerinizle bir araya geldiğiniz günleri? Sizler için hazırladığımız yeni yazımızda yeniden popüler olan sesli yayınları, yani podcast’leri A’dan Z’ye ele alıyoruz.

Podcast’in Çıkış Hikayesi

2000’li yıllara geldiğimizde artık teknoloji sesli yayınların kayıt altına alınmasına ve farklı mecralarda yayınlanmasına imkan sunuyordu. İnternetin yaygınlaşması ile çoğalan bu durum podcast yayıncılığının evrilmesine olanak sundu. Henüz yapılan programlar merkeziyetsizlik kazanmasa da 2005 yılına gelindiğinde iTunes platformunun dünyaya tanıtılması ile ilk gerçek podcast örnekleri ortaya çıktı.

Podcast denmesinin ilk olarak iTunes platformunda formatı son haline getirip kullanıcılara sunması ile Podcast kavramının kabul gördüğünü söyleyebiliriz. Türkçe anlamıysa kapsül yayın anlamına gelmektedir.

Podcast’i Radyodan Ayıran Özellikler

Podcast temelinde sesli - blog ya da basite indirgenmiş anlatım ile yeni nesil radyo programcılığı olarak tanımlanabilir. Podcast’i radyo programlarından ayıran en temel özelliklerinden biri bağımsız olmalarıdır. Bir podcast’ın yayınlanması için büyük radyo kanallarına ihtiyaç olmamasıyla beraber sunucu istediği yerde, istediği zamanda yayınını yapabilme şansına sahiptir. Bir diğer özelliği ise podcast platformları ilginizi çeken yayının yeni bir bölüm olması halinde bildirimde bulunarak dinlemeniz için podcast’i sıraya koyuyor olmasıdır.

İyi Bir Podcast İçin Gerekenler;

Her içerik üretme sürecinde olduğu gibi iyi bir podcast için de izlenmesi gereken yollar ve taktikler vardır. İlk olarak sevdiğimiz konulardan bahsetmek sizin için ve dinleyiciler için keyif verici, ilgi çekici olacaktır. Bu durum izleyicilerin ilgisini çekerken içeriğinizin özgün kalmasını sağlayacaktır. Aklınızdan çıkarmamanız gereken bir diğer önemli konu ise kime hitap edeceğinizdir. Konuştuğunuz konu herkesin ilgisini çekmeyebilir. Belirlediğiniz hedef kitleye özel bir anlatım türü seçmek sizin için en iyisi olacaktır. Aynı zamanda programınızda hikayelere yer vermek de dinleyicilerinizle bağ kurmanıza yardımcı olur. Üstelik bu hikayeler, yapılan araştırmalara göre dinleyicinin hatırlamasını ve gündelik hayatında hikayelerden çağrışım yapmasını sağlıyor.

Ülkemizden ve Dünyadan Birkaç Podcast Örnekleri

Dünyada podcast dinlenme oranları ülkelerin radyo dinlenme oranları ile aşağı yukarı aynı seviyede gitmektedir. Podcast yayınları en çok Amerika’da dinlenmekte olup, İskandinav ülkeleri ve Almanya en çok podcast dinlenen ülkelerin başında gelmektedir. Son zamanlarda ülkemizde de popülaritesi artmaya başlayan bu tür gençler arasında gitgide yayılıyor.
Birkaç podcast yayın örneği verecek olursak;

Felonious Florida: Amerika’da gerçek cinayet hikayelerini anlatan bir podcast yayınıdır.

Daily: NY Times tarafından günlük haberlerin konuşulduğu klasik ve yaygın bir podcast örneğidir.

The Joe Rogen Experience: Her bölümde önemli konukları ağırlayan Joe Rogen, birçok farklı konuda bilgi sahibi olmamızı sağlıyor.

Dick und Doof: Komedi içerikli bir Alman mizah podcast kanalı. Ülkede sevilerek takip edilen içeriklerden.

Kendine İyi Davran: Kişisel gelişim konusunda, dinleyiciyi motive edecek ve geliştirecek yayınlar yapılmaktadır.

Bu Mu Yani: Zaman zaman farklı konuklar alarak günümüzün aslında pek tartışılmayan ve derin olarak nitelendirilen konuları ele almaktadır.

Markalar İçin Podcast Reklamcılığı

Podcast yayınlarında farklı türlerde reklam yapmak mümkün! Genel olarak kullanılan reklamlar gizlenmeden direkt bir şekilde dinleyiciye aktırılan reklamlardır. Çoğunlukla podcast başlarken, ortasında ya da sonunda bir iki cümle olarak yer alır. Bu örnekler dışında konunun içerisine gizlenmiş şekilde yapılan reklamlarda insanları bilinçsiz şekilde etkilemek için kullanılır. Aynı zamanda yapılan kod çekilişleri ile farklı markalar zaman zaman podcast’ler de kendilerini tanıtmak ve dinleyiciye bir ödül vermek için yayın içinde kodlar dağıtırlar. Diğer bir yandan bakacak olursak podcast’ler genelde sponsorlar ile çalışırlar ve yayın süreçleri boyunca bu sponsorlar farklılık gösterebilir.

Markanızın yeni felsefesi "Kreatif Dijitalizm" olsun diyor ve sosyal medyanın nabzını birlikte tutmak için sizleri ajansımıza bekliyoruz.

Yazan: Ahmet Berk Kaya

Paylaş