Bu aralar gündem, dünya çapında popüler milyarderlerin açık rekabetiyle çalkalanıyor. Evet evet, onların kim olduğunu gayet iyi biliyorsunuz. Zuckerberg ve Musk’tan bahsediyoruz elbette. 😊 Tabii durum iş hayatının getirdiği rekabetin dışına çıktı ve rota bambaşka yerlere çevrildi. Tüm bu magazinsel detaylara değinmeden önce konunun geçmişine kısa bir göz atalım.
İlk Kurşunu Kim Attı?
Twitter ve çiçeği burnunda fenomen Threads arasındaki rekabet günden güne kızışırken bu rekabetin tetikleyici nedenlerini de unutmamak gerek.
Tesla ve Space X şirketlerinin yöneticisi Elon Musk’ın, 2022 yılında Twitter’ı 44 milyon dolara satın alması tam anlamıyla bomba etkisi yaratmış ve Musk bu girişiminin nedenini, insanlığa ve uygarlığa yardım olarak açıklamıştı:
"Twitter’ı satın almamın nedeni, geniş bir inanç yelpazesindeki insanların şiddete başvurmadan, sağlıklı bir şekilde tartışabilecekleri ortak bir dijital ortama sahip olmasının uygarlığın geleceği adına önemli olmasıdır. Geleneksel medyanın büyük bir bölümü, bitmek bilmeyen tıklama arayışında parayı getirenin bu olduğuna inandıkları için bu kutuplaşmış aşırı uçları körükledi ve besledi fakat bunu yaparken diyalog fırsatı kaybedildi. Bu nedenle Twitter’ı satın aldım. Kolay olacağı için yapmadım. Daha fazla para kazanmak için yapmadım. İnsanlığa yardım etmek için yaptım. Bunu alçakgönüllülükle yapıyorum ve tüm çabalarımıza rağmen bu hedefe ulaşmadaki başarısızlığın çok gerçek bir olasılık olduğunu kabul ediyorum."
“Parada pulda gözüm yok, vallahi de billahi de insanlık için yaptım Hakim Bey!” diyen Musk, ne hikmetse zaman içinde mavi tik’i bile parasını çıkartmak için bir araç olarak görür hâle geldi.
Mavi Tik’i satın alınabilir bir şeye dönüştürmesinden tutun, son dönemde getirdiği günlük tweet okuma sınırlamalarına kadar birçok ilginç hamleyle şimşekleri üstüne çeken milyarder, sonunda ettiğini buldu. Attığı kurşun kendisine sekti mi dersiniz, baltayı taşa vurdu mu dersiniz; takdir sizin…
Savaş Çanları Çalıyor
Musk’ın başına buyruk tavırlarının tepki görmesiyle kolları sıvayan META şirketinin sahibi Mark Zuckerberg, bu krizi gerçek bir fırsata çevirerek Twitter cehennemine karşı Threads cennetini vaat edercesine bir hamle yapıp dijital dünyaya yepyeni bir platform kazandırdı.
Sosyal medya dünyasında yıllardır devi oynayan ve Facebook, Instagram ayrıca Whatsapp gibi öncü platformları elinde bulunduran Zuckerberg, aralarına bir yenisini daha ekledi. Daha ilk günden tahminlerin de ötesine geçen Threads, kısa sürede milyonlarca takipçi kazandı. Bu kazançlı başlangıçta, Twitter’ın zorbaca yeniliklerine nazaran platformun son derece basit arayüzü ve Instagram tabanlı olması da bir hayli etkili oldu.
Instagram üzerinden kolayca Threads hesabı açabilen kullanıcılar, saniyeler içinde pratik bir şekilde bu platformdaki varlıklarını oluşturmuş oldular.
Bu gelişmeyle beraber Musk, yaptığı açıklamalarda Twitter’ın reklam gelirlerinin %50 oranında gerilediğini belirtti ve bu rekabet, tehlike çanlarının desibelini artırdı. Threads ise analistlerin tahminlerine göre Facebook, Instagram ve Whatsapp üzerindeki 3 milyardan fazla kullanıcıyı ve reklamvereni kendine çekebilme potansiyeline sahip. Fakat Zuckerberg, henüz reklam verme özelliğini uygulamaya koymayı düşünmediğini, platformun bir süre kendi doğasını oluşturması için süre tanıdığını ve ancak 1 milyar kullanıcı kitlesine ulaşıldığında para kazanmaya başlayabileceklerini belirtti.
Kafes dövüşü yükleniyor…
Tüm bu gelişmelerin ardından rekabeti kızışan ikili, magazinsel değeri yüksek bir meydan okumaya imza attı.
39 yaşındaki genç girişimci Zuckerberg, spora olan ilgisiyle biliniyor. Brezilya’da düzenlenen bir Jiu-jitsu turnuvasında altın ve gümüş madalyalar bile kazandı. Musk’ın kendisini kafes dövüşüne davet etmesi üzerine önce konum isteyen Zuckerberg, sonrasında Instagram hesabı üzerinden dünya çapında en başarılı MMA sporcusu olmasıyla bilinen Israel Adesanya ve Alex Volkanovski arasında, karın kaslarını sergilediği bir poz yayınlayarak kelimenin tam anlamıyla “gövde gösterisi” yaptı.
Kar Topu Büyüyor
İşler magazinsel anlamda kızışırken, bir yandan da Threads kar topu etkisiyle günden güne büyüyecek gibi duruyor. Twitter’a oranla birçok ayrıcalığı bulunan bu platformun, bir yandan da hâlâ uygulamaya geçmeyen özellikleri var. Gelin yazımızın sonuna yaklaşırken Threads’in ayrıcalıklarına ve yakında aktifleşmesi beklenen özelliklerine bir göz atalım.
Yazı Karakteri Sayısı
Twitter’da yazı karakteri sınırı, onaylanmayan hesaplar için 280 karakterken, bu sınır Threads platformunda 500 karakter olarak start verdi.
Fotoğraf ve Video Paylaşım Sayısı
Twitter üzerinde, tek tweet’te fotoğraf veya video paylaşım sınırı 4 adet olarak biliniyor. Threads üzerinde ise bu sayı 10 fotoğraf veya 10 video olarak belirlendi.
Video Süreleri
Güncel olarak Twitter’dan tek seferde yalnızca 140 saniyelik bir video yayınlanabilirken Threads’de bu süre 5 dakikaya kadar çıkabiliyor.
DM Özelliği
Threads’in kullanıma açıldığı günden bu yana DM özelliği bulunmuyordu. Fakat yeni sızan bilgilere göre DM özelliği sanıldığından daha hızlı bir şekilde hayata geçecek gibi görünüyor.
Trend Topic
Keşfet ve Trend Topic özelliği bulunmayan Threads’e dair sızdırılan yeni bilgiler, yakın zamanda Trend Topic kısmının da platformda yerini alacağına işaret ediyor.
Platformların ve uygulamaların doğası zamanla geliştiğinden muhtemelen kullanıcıların nabzı yoklanarak bu yeni platformun da eksikleri hızla tamamlanacak. Fakat hangi yeni özellikler ne zaman dünyamıza dahil olacak, Zuckerberg ve Musk, Ronaldo ve Messi sonrası rekabet açlığımızı hangi hamlelerle, ne denli doyuracak; bunları elbette ilerleyen süreçte hep birlikte göreceğiz. 😊
YAZAN: Özlem Turgut