DİJİTAL GÖÇEBELİK

DİJİTAL GÖÇEBELİK
21 Ekim 2022

 

Pandeminin hayatımıza girmesiyle beraber tüm hayatımızı küçük ekranlara sığdırdık ve birer dijital göçebe olduk diyebilir miyiz? Tüm dünyada neredeyse 35 milyon dijital göçebe var ve her geçen gün bu sayı artmaya devam ediyor. Peki nedir bu dijital göçebe?

Herhangi bir zaman veya mekan kısıtlaması olmadan sosyal hayatına devam edebilen; aynı zamanda telefon, bilgisayar ve internet üzerinden remote çalışma sistemine uyarak hayatını sürdürebilen kişilere dijital göçebe deniyor. 

Teknoloji hızla değişiyor ve gelişiyor. Bu süreç, hem dünyayı dolaşmak hem de çalışmak için “dijital göçebe” kavramını ortaya çıkarıyor.

İnternet üzerinden çalışabileceğiniz bir iş alanınız varsa, internet erişiminizin olduğu bir ortamda bulunuyorsanız, dijital göçebe olmak için tüm şartlar sağlanmış demektir!

Özellikle dijital pazarlama uzmanlığı, metin yazarlığı, video kurgu, yazılım mühendisliği, uzaktan öğretmenlik, SEO uzmanlığı, yazılım mühendisliği, dijital içerik üreticiliği gibi birçok meslek dijital göçebeliğe elverişli...

Dijital göçebelik kolay mı?

Her durumda olduğu gibi dijital göçebeliğin de hem avantajları hem de dezavantajları bulunuyor. Dijital göçebeler kendi iş akışını kendi belirleyebiliyor; seyahat edebilme konusunda daha özgür olabiliyor; sosyal hayatına daha çok zaman ayırabiliyor; yeni kültürler tanıyabiliyor ve yaratıcılıkları beslenebiliyor.

Buraya kadar her şey toz pembe olsa da zorlukları da sıralamak gerek. Dijital göçebelerin çalışırken zaman kısıtlaması yok ama bu zamanlarının çoğunun boş geçtiği anlamına gelmiyor. Dijital göçebe sürecini başarılı olarak sürdürmek için sıkı bir discipline sahip olmak ve zaman yönetimi yapabilmek gerekiyor. Aynı zamanda bu çalışma sistemi için yeterince birikim ve deneyim olmazsa olmaz…

Siz dijital göçebe olmak ister miydiniz?

Yazan: Buse Derin

Paylaş