2022 yılının ilk ayları, pandemi kısıtlamalarının hafiflemesiyle birlikte ticaretin hareketlendiği bir dönem oldu. Çok uzun süre evlere kapanan, sosyal hayatı neredeyse sonlanan tüketiciler, bu zaman diliminde alışveriş yapma oranlarını artırırken, durgunluk yaşayan markalar da yeniden kar etmeye başladı. Ancak bu süreç çok uzun sürmedi; küresel çapta yaşanılan enflasyon ve buna bağlı olarak azalan tüketici harcamaları, büyük veya küçük her işletme için tehlike çanlarının çalmasına neden oldu.
2023 yılı şu anda birçok konuda büyük belirsizlikler taşıyor. Ancak bu belirsizliğin içinde kesin olan bir şey var ki, bunu da bize Hootsuite’in global araştırma sonuçları söylüyor: Sosyal medya, pazarlama sektöründe birçok alandan çok daha güvenilir bir konumda. Ekim 2022’de 4,74 milyar sosyal medya kullanıcısı olduğu ve bu rakamın hızla arttığı, influencer marketing’in artık ciddi bir gelir kapısı olduğu göz önünde bulundurulduğunda, sosyal medyaya duyulan bu güvenin haklılığı daha net anlaşılıyor.
Peki, 2023 yılında bu büyük pazardaki yeni trendler neler olacak? Gelin, birlikte inceleyelim.
Sosyal Medya Aramaları Yükselişe Geçecek
Sevdiklerinizle birlikte çıkacağınız akşam yemeği için restoran araştırmanızı nereden yapıyorsunuz? Tatil planlamanızı oluştururken en çok hangi mecralarda vakit geçiriyorsunuz? “Sosyal medya” dediğinizi duyar gibiyiz…
Google’ın en büyük arama motoru olduğu yadsınamaz bir gerçek; ancak artık “sosyal arama” yükselişe geçiyor. Özellikle Z kuşağı birçok merak ettiği konuyu sosyal medya mecralarında araştırırken, sevdiği influencer’ların konuyla ilgili önerilerini ciddiye alıyor. Z kuşağı, alışveriş yapacağı zaman ürün değerlendirmelerini okumak ve rakipler arasında fiyat karşılaştırması yapmak için yine sosyal medyayı ziyaret ediyor. Bizzat Google’ın yapmış olduğu araştırmaya göre, 18-24 yaş arasındaki internet kullanıcılarının %40’ı, sosyal medyayı öncelikli arama motoru olarak kullanıyor. 2022 yılında başlayan bu yeniliğin, 2023 yılında daha da güçleneceği öngörülüyor.
Müşteri Hizmetleri Daha Değerli Hale Gelecek
Tüketiciler neden mutsuz? Neden birçok alışveriş deneyimini memnuniyetsizlikle sonlandırıyorlar? Çünkü seslerini duyuramadıklarını ve ihmal edildiklerini hissediyorlar. Öyle ki Forrester’ın Müşteri Deneyimi Endeksi’ne göre müşteri memnuniyeti, bu zamana kadar olan en düşük seviyesinde. 2023 yılında tüketicilerin mutluluğunu önemseyen ve bu yönde aksiyon alarak dijital müşteri hizmetlerine odaklanan işletmeler bir adım öne geçecek.
Abonelik Sistemi Test Edilecek
Birçok farklı sektörde rol oynayan abonelik sistemi, sosyal medya mecralarında da etkisini göstermeye başladı. Instagram, Twitter, Facebook, TikTok ve Snapchat gibi neredeyse her mecraya abonelik özelliği gelmiş olsa da sistemin henüz tam olarak anlaşıldığı ve olgunlaştığı söylenemez. 2023 yılında abonelik kültürünün sosyal medya üzerindeki etkilerini daha net şekilde göreceğimiz tahmin ediliyor.
Influencer’lar Küçük İşletmelere Yönelecek
Hem ekonomik duraklık hem yeni e-ticaret yasasıyla birlikte pazarlama bütçelerinde azalmaya gidilmesi, büyük markaların influencer iletişimlerini azaltacak gibi gözüküyor. Tam da bu noktada küçük işletmelere büyük fırsat doğuyor. Mevcut zamanda influencer iletişimi yapmayan işletmelerin, bahsi geçen bu duraklık döneminden güçlü bir şekilde çıkabilmek için influencer’ların partneri olarak konumlanması bekleniyor.
Dezenformasyonla Mücadele Güçlenecek
Sosyal medya platformlarının çoğu, dezenformasyonun yani yanlış bilgi akışının önlenmesi için yeterince çaba göstermemekle suçlanıyor. Türkiye’de Dezenformasyonla Mücadele Yasası yürürlüğe girmiş; TikTok, kullanıcılarını #Teyitçiyim etiketiyle doğru haber vermeye teşvik etmiş; Twitch yalan haber yayan yayıncılarına yaptırım uygulayacağını söylemiş olmasına rağmen maalesef henüz istenilen noktaya gelinmiş değil. 2023 yılında bu mücadelenin güçlenerek devam etmesi ve mecraların daha büyük adımlar atması bekleniyor.
Sosyal Medya Platformları Kopyalanmaya Devam Edecek
Özellikle son yıllarda sosyal medya platformları, birbirlerinin özelliklerini kopyalama veya kendilerine uyarlama eğilimi gösteriyor. Sosyal medya kullanıcıları ise bu duruma tepkili. Öyle ki Change.org’da “Make Instagram, Instagram Again” başlıklı bir kampanya bile başlatıldı ve bu kampanya sonucunda Instagram, TikTok tarzı tasarımından vazgeçti. Aslına bakılırsa kullanıcıların bu tepkilerinin ardında yatan neden, her mecrayı kullanma amaçlarının farklı olması... TikTok’u viral olan videoları izlemek, Twitter’ı güncel haberlere erişmek, Instagram’ı ilgi alanlarımıza ait paylaşımları görmek için kullanıyoruz değil mi? Platformların bu amaçları göz ardı edip birbirlerini kopyalaması, kullanıcı açısından pek de bir şey ifade etmiyor diyebiliriz.
Durumu bir de pazarlamacılar açısından ele alalım. Hootsuite’in sosyal trendler anketi, pazarlamacıların %52’sinin farklı sosyal medya mecralarında çok az değişikliklerle içerik paylaştığını gösteriyor. Bu durum pazarlamacıların vakit kazanmasını sağlıyor ancak öte yandan içerikleri, hiçbir zaman istenilen etkiyi yaratmıyor. Sosyal trendler anketinin bir diğer sonucu da her mecra için farklı içerik geliştiren pazarlamacıların daha değerli ve güvenilir olduğunu ortaya koyuyor. Ancak tüm bu sonuçlara rağmen 2023 yılında da mecralar arasındaki benzerliklerin artarak devam etmesi bekleniyor.
Sanal Gerçeklik Üzerine Çalışmalar Artacak
VR ve AR, sosyal medyadaki etkisini gitgide artırırken kullanıcılara, kimliklerini tanımlamak için yepyeni imkanlar sunuluyor. Kasım ayı boyunca ABD’de 2 milyon indirme alan Lensa Al uygulaması, sanal dünyaya geçiş için atılan adımların sadece küçük bir örneği. İşin daha büyük ve görünür bir diğer parçası ise NFT’ler. Önümüzdeki süreçte Instagram’da “Gönderiler, Reels ve Etiketlenenler” sekmesinin yanında bir de NFT sekmesi karşılayacak bizi… Böylece kullanıcılar Instagram’da koleksiyonlarını ve dijital varlıklarını sergileyebilecek.
Ahtapot Sosyal Medya olarak 2023 yılında da tüm trendleri yakından takip etmeye ve markalarımıza güç katmaya devam edeceğiz!
Yazan: Zeynep Kırbaş Oruk