2020 YILINA DAMGA VURACAK DİJİTAL PAZARLAMA TRENDLERİ

2020 YILINA DAMGA VURACAK DİJİTAL PAZARLAMA TRENDLERİ
13 Aralık 2019

 

2019’un sonuna doğru yaklaşırken 2020 yılında dijital pazarlama alanında yaşanacak gelişmeleri merakla bekliyoruz. Dijital dünyada her yıl karşımıza farklı bir yenilik çıkıyor ve bu dinamik yapı sürekli olarak devam ediyor. 2019’da dijitalde gördüklerimizden yola çıkarak 2020’de de popülerliğini koruyacak pazarlama tekniklerine bir göz atalım…

Shopping Posts (Alışveriş Gönderileri)

Sosyal medyayı bize fayda sağlayan ve işimize yarayan birçok konuda sıklıkla kullanıyoruz. Alışveriş alışkanlıklarımızı da değiştiren sosyal medya sayesinde tüm işlerimizi hızlıca, yerimizden kalkmadan halledebiliyoruz. Instagram’da kullanıcıların %60’ı birçok ürünle alışveriş gönderileri sayesinde tanıştığını söylüyor. Alışveriş özelliği çıktığından beri müşteri ve satıcının işleri daha da kolaylaştı. Shopping postların diğer postlardan farkı, fotoğrafın üzerine tıkladığımızda bize ürün fiyatını göstermesi ve bizi direkt ürün sayfasına yönlendirmesi. Sağladığı bu kolaylıklar ile alışveriş gönderileri, sosyal medya kullanıcılarının vazgeçilmezi olacak ve 2020 trendleri arasında kayda değer bir yere sahip olacak.

Kişileştirilmiş Reklamlar

Önümüze sürekli düşen, gereksiz reklamlardan çok sıkıldık değil mi? Artık bu reklamları görmemek için belirli bir ücret ödeyerek Youtube, Spotify gibi kanallara abone olmayı bile kabul eder olduk. Sosyal medya reklamlarıyla ilgili bin kişinin katıldığı bir anket düzenleniyor ve ankete katılanların %90’ı kişileştirilmiş reklamları çekici bulduğunu söylüyor. Dijital pazarlamacılar tüketicilerin bu isteğini dikkate alır ve harekete geçerse 2020 yılında güzel bir sonuca imza atabilirler.

Sohbet Robotları Şirketler Tarafından İlgi Görmeye Devam Edecek

Birçok şirket web sitelerinde ve sosyal medya hesaplarında müşteriyle direkt etkileşime giren sohbet robotlarını (chat bot) kullanmayı tercih ediyor. Hızlıca tüm sorulara cevap verebilen bu robotlar, müşterilerin memnuniyetini de son derece artırıyor. Ayrıca sohbet robotları şirketlere ve müşteriye zaman kazandırıp daha iyi sonuçlara ulaşmalarını sağlıyor. 2020 yılında da sohbet robotları şirketlerin tercihi olacak ve sosyal medya hesaplarında kullanmaya devam edecekler.

Video İçerikler Artacak

2019 yılında sosyal medya hesaplarından yapılan video paylaşımların diğer gönderilere oranla daha çok etkileşim aldığı görülüyor. Özellikle Facebook ve Instagram’daki canlı yayınlar diğer videolara oranla 3 kat daha uzun süre izleniyor. 2020 yılında bu durumu fark eden markalar hareketli içeriklere daha fazla ilgi gösterecek. Yapılan bir araştırmada bu içeriklerin internet trafiğinin %85’ini oluşturduğu görülüyor. Ayrıca internet kullanıcılarının %54’ü herhangi bir sosyal paylaşım sitesinde video içerikler izliyor.

Tüm bunların yanı sıra 2020 yılında kullanılmaya başlanacak olan 5G ağı video içerikler için oldukça faydalı olacak. Şu an kullandığımız ağdan %20 daha iyi bir performansa sahip olduğu iddia edilen 5G ile sosyal medya hesaplarımızda daha çok video paylaşabilecek ve bu paylaşımları daha hızlı yapabileceğiz.

Gençlerin Tercihi Influencer’lar

Sosyal medyanın gücü gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Son birkaç yıldır da influencer marketing önemli bir pazarlama aracı haline gelmiş durumda. Tüketici bir ürünü deneyimlemeden aldığı zamanlarda benzer bir kişinin tecrübesinden yararlanmak istiyor. Bunun en kolay yolu da influencer’lar oluyor. Google’ın yaptığı bir araştırmaya göre aktif internet kullanıcısı gençlerin %70’i bu konuda influencer’lara güvenmeyi tercih ediyor. Sosyal medya reklamcılığında büyük yer oynayan influencer marketing 2020 yılında da sıkça karşımıza çıkacak.

 

Yazan: Büşra Yıldız

Paylaş