Sosyal Çağda Bilinçaltı Pazarlama

Sosyal Çağda Bilinçaltı Pazarlama
31 Ağustos 2023

 

Bilinçaltı reklamcılık, araştırmacı James Vicary'nin beyin üzerindeki etkilerini görmek için bilinçaltı mesajlaşmayı denedikten sonra 1950'lere kadar teknik bir terim değildi. Bununla birlikte, onlarca yıldır birçok farklı çalışma içinde kullanılmıştır. Bu asırlık pazarlama stratejisi, reklamverenlerin arama motoru reklamlarından podcast bölümlerine kadar her şeye gizli mesajlar eklemenin zekice metotlarını bulmasıyla bugün hala kullanılıyor.

Bilinçaltı reklamcılık, hafızanızda ekmek kırıntıları bırakır. Sosyal medyada gezinirken beyniniz akışta gördüğün görüntüleri, mesajları ve hatta birtakım detayları -hemen geçseniz bile- hızla algılar. Bir reklamın parçası olarak yerleştirilmiş bilinçaltı bir mesaj, ona bilhassa dikkat etmeseniz bile zihninizde yer edebilir.

Sosyal medya biraz da pratiklik ve hız ile ilintilidir. Her bir platform, mümkün olduğunca ergonomik şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle izleyicilere bir mesajı ne kadar seri ulaştırabilirseniz, mesajın alınma ve sindirilme olasılığı o kadar artar. Bilinçaltı reklamcılık, doğru uygulanırsa farkında olmaksızın bilinçaltına nüfuz ederek sizi bir merak duygusunun ya da potansiyel bir alışkanlığın parçası yapabilir.

Bilinçaltı Reklamcılığı Sosyal Medya Kampanyalarında Kullanmak İçin 6 İpucu

Aşağıdaki ipuçları, sosyal medya ajanslarının kampanyalarında kullandıkları içerik stratejilerindendir.

1. Markanızla Başlayın

Renkler ve markanızın uyandırdığı genel duygu gibi, logonuzu ve kurumsal kimliğinize ait diğer parçaları reklam kampanyalarınızda kullanmanın gücünü hafife almayın. Örneğin, Amazon'un ünlü logosu, müşterilerin markayı mutlulukla ilişkilendirmesini mümkün kılmak için harflerin altında gülümseme etkisi veren, yuvarlak hatlara sahip bir ok içerir. Ok ayrıca A harfinden Z harfine bir yol işaret ederek, Amazon'un A'dan Z'ye ihtiyaç duyulan her tür ürünü sunduğuna vurgu yapmayı amaçlar.

Halihazırda bir logonuz yoksa, markanızın kullanıcılara istediğiniz yönde bir izlenim vermesine yardımcı olacak bir logo oluşturmayı düşünün.

2. Duyulara Çağrı

Renkler, görseller, müzik ve diğer unsurlar aracılığıyla izleyicilerinizin duyularına hitap edebilir ve mesajınızı etkin biçimde aktarabilirsiniz. Örneklendirmek gerekirse, sarının genellikle güneş ışığı, tazelik ve mutlulukla ilişkilendirildiğini, grinin kasvet, hüzün, gerginlik verdiğini hemen hemen hepimiz biliriz. Mesajınızı iletmek adına duyusal öğeleri nerede ve nasıl kullandığınıza dikkat edin. Reklamınızı yalnızca tek bir duyuya odaklamak yerine, bir videoda kısa klipler veya görseller kullanmayı tercih ederek, birkaç farklı noktada bambaşka kişilere hitap edebilirsiniz. Herkesin aynı detayı aynı anda yakalaması mümkün olmayacağından, algıda seçiciliğin de önüne geçmiş olursunuz. Ancak frekansı doğru ayarlamak ve amacınızı doğrudan anlaşır hâle getirmemek de bir o kadar önemli.

3. Grafiklerinizin ve Tipografinizin Farkında Olun

Grafikler ve yazı tipleri reklamcılıkta çok önemli bir rol oynar. Yine Amazon'un oku/gülen yüzü gibi basit bir grafik, reklamınızın tüm sunumunu etkileyebilir. Benzer şekilde tipografi de farklı duyguları açığa çıkarır. Örneğin, keskin hatlara sahip bir yazı tipi; akıcı, yumuşak hatları bulunan bir el yazısı tipinden tamamen farklı bir his yaratabilir. Kitlenizi ve genel mesajınızı düşünün ve grafiklerinizin ve yazı tiplerinizin ilerlemek istediğiniz stratejiye nasıl hizmet edeceğine karar verin.

4. Ses Yoluyla Duyguları Uyandırın

Bilinçaltı mesajlar, seste görsel öğelerden çok daha ince bir şekilde gizlenebilir. TV şovları, insanların ses dosyalarına gömülü gizli mesajları nasıl kullandığını çarpıcı ve bazen de tedirgin edici biçimde göstermiş olsa bile, reklamlarınızın bu denli aşırıya kaçmasına gerek yok. Bunun yerine, reklamınızla uyumlu doğru müziği veya sesleri seçmek için zaman ayırarak titizlikle çalışmanız önemlidir. Örneğin, reklamınızla alakalı detayları çağrıştıran sahip bir şarkı eklemek keyifli biçimde destekleyici bir hamle olabilir ya da geri ödemeli alışveriş uygulaması reklamının bir parçası olarak para bozdurma sesi kullanmak da bu tekniğin metotlarından biridir.

5. Ürün Yerleştirmeyi Düşünün

Bir güzellik markasının reklamını yapan bir influencer her zamanki sabah hazırlık rutinini gösteren bir video oluşturabilir. Ürünler hiçbir zaman herhangi bir karenin öne çıkan özelliği olmayabilir ancak birkaç karede gösterilerek dikkat çekebilirler. Influencer saçını tararken lavabonun kenarında veya aynanın önündeki rafta dururken doğal akışta göze çarpabilir. Beyin, reklamdaki birçok şeyi farkında olmadan içselleştirdiği için ürüne/ürünlere dair kareleri yakalayabilir.

6. Anlamlı Hale Getirin

Geçmişte bilinçaltı reklamcılık, reklamın birincil mesajıyla alakalı olmayan mesajlar göndermek için sıra dışı şekillerde kullanılıyordu. Vaktinde birçok şirket, gıdadan giyime kadar satmak istediği her şey için cinsel referanslar kullandı. Bununla birlikte, bilinçaltı reklamcılığı, hedef kitlenizle son derece alakalı ögeler barındırdığında, hem daha doğal bir etkiyle dikkati doğrudan üstüne toplamaz hem de pazarlama sürecinizde daha pozitif bir etkiye sahip olabilir.

 

Doğru stratejilerle oluşturulan tüm sosyal medya içerikleriniz için Ahtapot Sosyal Medya olarak daima desteğe hazırız! 🐙

 

YAZAN: Meltem Hazal Şimşek 

 

Paylaş