Günlük erişimi Türkiye’de 1 milyondan fazla olan Facebook, Instagram, Twitter, YouTube gibi sosyal ağ sağlayıcılarına yönelik yeni yükümlülük ve yaptırımlar getiren kanun teklifi 29 Temmuz Çarşamba günü TBMM Genel Kurulu’nun onayından geçerek yasalaştı.
Peki, “7253 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” sosyal ağlara ne gibi düzenlemeler getirdi?
- Unutulma Hakkı Kullanılabilecek
Sosyal medya kullanıcıları yeni düzenleme ile kişilik haklarına saldırı, iftira, hakaret gibi durumlarda içeriğin engellenmesi veya çıkarılmasının yanı sıra “unutulma hakkı” da kullanılabilecek. Böylece kişilerin isminin geçtiği ve “kişilik haklarına saldırı” olarak nitelendirdiği paylaşımlar arama motorlarında görülmeyecek.
- Temsilci Bulundurmak Zorunlu Olacak
Türkiye'deki yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye’de en az bir temsilci bulundurması zorunlu olacak. Bu temsilcinin iletişim bilgileri erişime açık şekilde internet sitesinde yer alacak, sosyal ağ sağlayıcı bu kişinin kimlik ve iletişim bilgilerini BTK'ya bildirecek ve bu temsilci gerçek bir kişiyse Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olacak.
- İdari Para Cezası Verilecek
Temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılarına BTK önce bildirimde bulunacak. Bildirimden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüğü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılarına 10 milyon lira idari para cezası verilecek. Verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülük halen yerine getirilmediyse 30 milyon lira daha idari para cezası verilecek.
- Reklam Yasağı ve Bant Genişliği Daraltma Uygulanacak
Sosyal ağ sağlayıcıları, ikinci kez verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmemeye devam ediyorsa Türkiye'deki gerçek ve tüzel kişilerin sosyal ağ sağlayıcılarına reklam vermesi yasaklanacak. Reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren 3 ay içinde bu yükümlülüğü yerine getirmeyenlere BTK, sosyal ağ sağlayıcılarının internet trafiği bant genişliğini önce %50, 30 gün içinde bunu da yerine getirmezse %90 oranında daraltılması talebiyle sulh ceza hakimliğine başvurabilecek.
- 48 Saat İçinde Yanıt Vermek Zorunlu Olacak
Sosyal ağ sağlayıcıları, “içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi” ile “özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi”ni gerektirecek içeriklere yönelik kişiler tarafından yapılacak başvurulara, en geç 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz yanıt vermek zorunda olacak. Olumsuz yanıtlar, gerekçesi belirtilerek verilecek. Olumsuz içeriğin yayından çıkarılması ve engellenmesi taleplerine 48 saat içinde yanıt verilmezse 5 milyon, kararlar uygulanmazsa 10 milyon TL para cezası verilecek.
- Sosyal Ağ Sağlayıcıları BTK’ya 6 Aylık Raporlar Sunacak
Sosyal ağ sağlayıcıları, “içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi” ile “özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi” başvurusu uyarınca istatistiksel ve kategorik bilgileri içeren Türkçe raporları 6 aylık dönemlerle BTK'ya bildirmekle yükümlü olacak ve hazırlayacakları ilk raporlarını 2021 yılının Ocak ayında BTK'ya bildirerek, internet sitesinde yayınlayacak. Bir diğer önemli husus da sosyal ağ sağlayıcıları, Türkiye'deki kullanıcıların verilerini Türkiye'de tutmak için gerekli önlemleri alacak.
Bu yeni sosyal medya yasası, dijital medyada var olan markaları da yakından ilgilendiriyor tabii. Sosyal ağlara gelen düzenlemeleri hassasiyetle dikkate alan profesyonel bir desteğe ihtiyaç duyarsanız Ahtapot Sosyal Medya olarak her zaman hizmetinizdeyiz.
Yazan: Merve MUTLU