SOSYAL MEDYA NASIL KULLANILMAMALI: 7’DEN 77’YE SOSYAL MEDYA KULLANMA MANUELİ

SOSYAL MEDYA NASIL KULLANILMAMALI: 7’DEN 77’YE SOSYAL MEDYA KULLANMA MANUELİ
01 Aralık 2022

 

Bir süredir yazılıp çiziliyor, konuyla ilgili konuşuluyor. Bize de her gün soruyorlar: Sosyal medyayı doğru kullanmanın bir yolu var mı?

“Tek bir yolu yok.” desek de inanmıyorlar. “Yok öyle bir şey.” desek de inanmıyorlar. Demek ki hissediyorlar. Belki de haklılar... Evet, doğru! Sosyal medyayı doğru kullanmanın tek bir yolu yok. Ama yanlış yolları var.

Tarkan referansını bir kenara bırakacak olursak; ister bir marka hesabı yönetiyor olun ister kişisel bir hesap, sosyal medyayı kullanırken kesinlikle yapmamanız gereken birçok madde var. Ama paniğe gerek yok! Çünkü hata yapsanız bile bunu çoğu zaman telafi etmek mümkün.

Biz de hizmette sınır tanımıyor; 7’den 77’ye sosyal medya kullanma manuelini ayağınıza getiriyoruz!

1. Güncel trendlerden haberdar olmamak.

Güncel trendlerden haberdar olmamak veya trendin hype’ı çoktan geçtikten sonra paylaşım yapmak, Z jenerasyonuna ayak uydurmaya çalışan milenyumlular gibi zorlama bir algı yaratabiliyor.

Peki bu durumda ne yapıyoruz?

Atı alan Üsküdar’ı geçtiyse o atın peşinden koşmuyor; atı zamanında yakalamak için sürekli tetikte oluyor ve paylaşım yapmadan önce minik bir araştırma yapıyoruz.

2. Her trende balıklama atlamak.

Trendler, markaların ve kişisel hesapların etkileşim ve takipçi kazanması için bir fırsat gibi gözükse de her trend, çoğu marka için uygun olmayabiliyor. Bu sebeple marka kimliğimize uymayacak trendlere balıklama atlamamamız gerekiyor.

3. Olumsuz yorumlar aldığınızda sinirlenmek.

Markanız/kişisel hesabınız büyüdükçe hem olumlu hem de olumsuz yorumlar alacaksınız. Eğlence sitelerinin “Markaların Müşterilerine Verdiği Birbirinden Atarlı ve Komik X Cevap” gibi saçma blog yazılarında markanızın adını görmek istemiyorsanız, gelen yorumlara oldukça açık fikirli bir şekilde cevap verin ve sorunu çözmeye çalışın.

4.  Kendinizi tek bir sosyal medya platformuyla sınırlamak veya tüm platformlarda var olmaya çalışmak.

Instagram, 1 milyardan fazla kullanıcısı ile günümüzün en büyük sosyal ağlarından biri. Ama tüm enerjinizi Instagram'da harcarken, hedef kitlenize hitap eden diğer popüler sosyal ağları da göz ardı etmeyin. Kendinizi sadece tek bir platformla sınırlandırmamak için her platformda da var olmaya çalışmayın tabii! İşin püf noktası, hedef kitlenize en kolay şekilde ulaşabileceğiniz platformu bulmak.

Her platformda var olmaya ihtiyacınız yok. Twitter, Instagram, Facebook, LinkedIn, Pinterest, TikTok ve diğer platformlarda varlığınızı sürdürmeye çalışmak, emin olun ki yalnızca bir veya ikisinde usta olmaktan daha az etkili olacaktır.

5. Sahte takipçi satın almak.

Bunu ZATEN yapmamanız gerektiğini biliyorsunuzdur. Değil mi?

6. #Takipçileri #Hashtag #Bombardımanına #Tutmak

Gönderilerinize uygun hashtag’ler eklemek, görünürlüğünüzü artırmak için en klasik yöntemlerden biri. Ama bir gönderideki her bir kelimeyi bir hashtag’e dönüştürmek, içeriğinizin #spam olarak algılanmasına, hatta hesabınızın #kalitesiz görünmesine bile yol açabilir.

Bu sebeple 2011 Instagram #f4f #like #followback #like4like alışkanlıklarımızı bırakıyoruz ve takipçilerimizi #hashtag bombardımanına tutmak yerine içeriğimize uygun birkaç hashtag kullanıyoruz.

 

Bu maddeleri uygulayıp uygulamamak size kalmış. Bizimki sadece olası felaketleri önleyebilecek bir dost tavsiyesi… 

 

Yazan: Selin Kantarcıoğlu

Paylaş