Deloitte Global Mobil Kullanıcı Anketi 2019 sonuçlarına göre günlük cihaz kullanım sıklıkları göz önüne alındığında, akıllı telefon, dizüstü bilgisayar ve masaüstü bilgisayar ilk üç sırada yer alıyor. Peki hayatımızın merkezindeki bu cihazlarda neler yapıyoruz?
Video izleme en çok yapılan aktivite.
En sık kullanılan cihaz olan telefonda yapılan günlük aktiviteler incelendiğinde kullanıcıların en sık anlık mesajlaşma ağlarında video ve kısa video/canlı yayın/hikaye izledikleri görülüyor. Kullanıcıların bu davranışı, sosyal medyanın içerik tüketiminde önemli bir kanal haline geldiğini ve videoların kolay tüketilen içerikler olduğunu gösteriyor.
Kullanıcıların cep telefonlarında içerik tükettiği aktivitelere baktığımızda da anlık mesajlaşma ağlarında paylaşılan videoları izleme oranları %75 ile ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada ise kısa video/canlı yayın/hikaye izleme ve haber okuma olmak üzere iki aktivite var.
“Akıllı telefonunuzla içerik bağlantılı aktivitelerden hangilerini ne sıklıkla yapıyorsunuz?” sorusuna verilen cevaplar.
Farklı cihazların belirli aktiviteler için yaş gruplarına ve cinsiyete göre kullanım önceliğine bakıldığında telefonun üstünlüğü açıkça ortada. 2017 verilerine göre alışveriş sitelerine göz atma ve online satın almada ağırlıklı olarak dizüstü bilgisayar kullanan 45-50 yaş grubu, 2019 verilerine göre bu aktivitelerde telefonu tercih etmeye başlamış gözüküyor.
Sosyal medyayı diğer ülkelere göre daha çok seviyoruz.
Cep telefonunda bulunan haberleşme uygulamaları incelendiğinde anlık mesajlaşma uygulamaları ve sosyal medya platformlarının e-posta ile birlikte en sık kullanılan uygulamalar olduğu görülüyor. Bu uygulamaların saatlik kullanım sıklığı incelendiğinde, WhatsApp, Snapchat, Instagram ve Twitter gibi uygulamaları, 18-24 yaş grubundaki kullanıcılar daha sık kontrol ediyor ve kullanım sıklığının kullanıcıların yaşı arttıkça azaldığı görülüyor.
Türkiye’deki kullanıcılar analiz edildiğinde günlük sosyal medya kullanımında 2017 yılına göre 6 puan artış gözleniyor. Yaş gruplarına göre sosyal medya kullanımı incelendiğinde tüm yaş gruplarında kullanım sıklığında artış olduğu görülüyor. Cinsiyete göre sosyal medya ve haberleşme uygulamalarının kullanımı incelendiğinde ise kadınlar ve erkeklerin kullanım sıklığının farklılaştığı uygulamalar; Instagram, Facebook Messenger, Snapchat ve TikTok. Kadınların kullanım sıklığı oranları, erkeklere göre Facebook Messenger ve Snapchat’te 14 puan, Instagram ve TikTok’ta 12 puan daha fazla.
"Cep telefonunuz aracılığıyla aşağıdaki haberleşme uygulamalarını hangi sıklıkla kullanırsınız?" sorusuna verilen cevaplar.
Türkiye’deki Instagram ve Twitter’ı kullanıcı profillerine baktığımızda da çeşitli farklılıklar görülüyor. Saatte en az 1 kere Twitter veya Instagram kullanan kullanıcılar incelendiğinde kadınların %56’sı, erkeklerin %41’inin saatte en az 1 kere Instagram kullanıyor. Bu oranlar, Twitter için erkeklerde %26, kadınlarda %21. Oranlara göre Twitter’ın erkek kullanıcılar tarafından, Instagram’ın ise kadın kullanıcılar tarafından daha sık kullanıldığı ortaya çıkıyor. Twitter her yaştan kullanıcılar tarafından benzer sıklıkta kullanılıyorken Instagram’ın genç yaştaki kullanıcılar tarafından daha sık kullanıldığı görülüyor.
Yazan: Kumsal Kınay