FACEBOOK NEYDİ, NE OLDU?

FACEBOOK NEYDİ, NE OLDU?
03 Mayıs 2021

 

Günümüzün en önemli kitle iletişim araçları olan sosyal medya platformları; farklı farklı seçenekleriyle ve dünya genelinde 3 milyardan fazla kişinin sosyal medya hesabının bulunmasıyla hayatımızda fazlasıyla yer kaplamaktadır.

Ülkemizde ise; nüfusun %75’i aktif bir şekilde internet kullanırken, yaklaşık %65’i sosyal mecralarda yer almaktadır. 2021 yılını ortalamamıza az kalmışken, bu yılın ilk raporlarına göre Facebook, Twitter, Instagram ve YouTube gibi sosyal medya platformları en çok kullanılan siteler olarak öne çıkmaktadır.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) araştırmalarına göre bu %75’lik kesimin; %82’sini erkeler, %69’unu ise kadınlar oluşturmaktadır. Son 10 yıllık verilere baktığımızda ise internet kullanımında ciddi bir artış görmekteyiz.

Türkiye; 16-64 yaş arası temel alındığında, 7 saat 30 dakika ortalama süre ile internette geçirilen süre açısından 42 ülke arasından 12. sırada yer almaktadır. Kullanıcıların en çok ziyaret ettiği sayfalar ise Google, YouTube ve Facebook’tur.

 

Sosyal medya kullanımı açısında Türkiye:

55 milyon sosyal medya kullanıcısıyla, yaklaşık 83 milyonluk nüfusumuzu düşündüğümüzde %65 gibi bir oranla fazlasıyla sosyal medyayla ilgilenen bir ülke olduğumuzu söyleyebiliriz. 16-64 yaş aralığında sosyal medyada geçirilen süre bakımından, 46 ülke içerisinde 15’inci sırada yer almaktayız.

Türkiye’deki en fazla kullanılan sosyal medya platformlarının zirvesinde ise Youtube yer almaktadır. Instagram ve Whatsapp, ülkemizde, ilk üçte yer alırken dünyada birinci sırada yer alan Facebook, 4. sırada yer bulmaktadır.

Dünya genelinde yaklaşık 2 milyar insanın Facebook kullandığını düşündüğümüzde, en çok kullanılan sosyal medya platformları listesinde dünyada ilk sırada Facebook yer almasına rağmen, ülkemizde ise YouTube yer almaktadır. Türkiye’de 38 milyon kullanıcısı bulunan Facebook, bu sayı ile dünyada en çok Facebook kullanan 10’uncu ülke olarak kayıtlara geçmektedir.

Peki, öncesinde Türkiye’de de ilk sırada yer alan Facebook, yıllar içerisinde neden geriledi?

Mark Zuckerberg tarafından 4 Şubat 2004 yılında kurulan ve yıllar içerisinde gerçek bir sosyal medya devine dönüşmüş olan Facebook’un, 2 milyar aylık aktif kullanıcısına rağmen internetteki gücünü günden güne kaybetmeye başlamış olduğunu görmekteyiz.

Peki, nasıl olur da kısa süre önce aylık 2 milyar aktif kullanıcısı olmasın rağmen internetteki gücünü kaybeder? BBC editörü Amol Rajan, bu sorunun yanıtını 8 maddede açıklamaya çalışmaktadır.

1- Kullanıcı Sayısının Azalması

2- Kullanım Süresinin Azalması

3- Reklam verenlerin Sosyal Medyadan Çekilmesi

4- Kullanıcıların Bilinçleniyor Olması

5- Eski Facebook Yöneticilerinin Açıklamaları

6- Düzenleyicilerin Sert Bir Tavır İçine Girmeleri

7- Genel Veri Koruma Yönetmeliği

8- Medya ile Yaşanan Anlaşmazlıklar

Bunların yanı sıra;

Her ne kadar Facebook gerileyip, gücünü kaybetmiş gözükse de reklam alımı dendiğinde akla ilk gelen, en güçlü mecralardandır. Günümüzde hala “televizyon” en etkili reklam mecrası olarak kabul edilse de; dijital pazarlamanın geleneksel pazarlama karşısında giderek güçlendiğinin bilincinde olup, dijital pazarlama denildiğinde de en etkili kanalın Facebook olduğunu kabul etmeliyiz. Günlük aktif kullanıcı sayısıyla pazarlama açısından hala oldukça değerli bir konumda olduğunu söyleyebiliriz.

Nitekim Facebook reklamlarının öneminden bahsedilen The Definitive Facebook Advertising Playbook adlı yazı;

* Facebook’un haber kaynağındaki sponsorlu reklam işlevi

*Facebook kullanıcılarının artan bir şekilde mobil üzerinden erişim sağlamaları

*Facebook kullanıcılarının social commerce üzerinden satın alma işlemlerinin daha muhtemel olması

*Reklama yaratıcı bakış açısı sağlaması

şeklinde Facebook reklamlarını 4 temelde inceleyerek ortaya koymuştur.

Facebook reklamlarındaki seçenekler;

-sağ sütunda bir bölümde yer almak

-haber kaynağında yer almak

şeklinde 2’ye ayrılmaktadır. Sağ sütunda yer alan reklamlar yüksek performans gösterse de haber kaynağındaki reklamların daha maliyetli olmasına rağmen çok daha etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Haber Kaynağı’nın etkili olmasındaki sebepleri ise;

*Facebook’ta geçirilen zamanın %50’sinin burada olması,

*Kullanıcıların %63’ünün günde en az 1 kere görüntülemesi,

*Sağ alanda yer alan reklamlara göre %96 oranında daha iyi dönüşüm elde edilmesi,

*Gösterimi yapılan reklamlardan %70 daha fazla yatırım getirisi

şeklinde sıralayabiliriz.

Facebook’ta reklam yapmanın önemi bu derece artarken Facebook reklamları için dikkate değer 5 ipucunu şöyle sıralayabiliriz;

1. Sadece mobile özgü reklamlar yayınlamak

Kullanıcıların %74’ünün mobil üzerinden Facebook’a eriştiğini ve Power Editör özelliğiyle sadece mobil reklamlar oluşturmak için kullanıcılara fırsat sunulduğunu düşünürsek mobile özgü reklam seçeneği akıllıca olacaktır.

2. Mobil uygulama reklamları yapmak

Mobil uygulamaya sahip bir marka için Facebook, reklam oluşturmayı ve indirilenleri takip etmeyi sağlayarak her indirmeyle kullanıcılara erişme imkânı sunmuş olur.

3. Müşteri kitlesini yeniden hedeflemek

Örneğin, bir ayakkabı incelediniz, o ayakkabıyı alın ya da almayın, başka sayfalarda gezindikçe bu aramaya ait reklamları sayfa kenarlarında görmeye devam edeceksiniz. Bu da ürüne olan ilgi seviyenizin düşmemesini sağlıyor. Müşterileri yeniden hedeflemek için Facebook güçlü bir yol sunmaktadır.

4. Yayınlanmış ya da yayınlanmamış sayfa postlarını deneyleyerek en efektif sonuca ulaşmak

Reklamcılar; Facebook reklamı oluştururken, Facebook üzerinde yayınlanmış postları geliştirmeyi tercih edebildikleri gibi daha önceden Facebook üzerinde yayınlanmamış yeni postlar oluşturabilirler.

5. Yaratıcı reklamlara yön vermek

Reklamın yaratıcı yönlerini artırmak reklamcılığın uzun tarihinin temelini oluşturmaktadır. Bu yaklaşımı kullanmak ve sosyal medya reklamlarına uygulamak da Facebook’la oldukça basittir.

Sonuç olarak Facebook’un şu an ki durumu düşünüldüğünde her ne kadar bizim ilk kullanmaya başladığımız yıllardaki popülaritesini sürdüremese de, kullanım şekli değişse de; dijital pazarlama denildiğinde, oldukça geniş bir kitleye hitap etmesi ve markaların bu kitleler arasında kendi hedef kitlesini rahatlıkla seçerek reklam yapabilmesi, Facebook reklamlarını oldukça etkili ve değerli kılıyor diyebiliriz. Bu sebeple de ilk akla gelen ve kolay kolay vazgeçilemeyecek bir platform olmaya devam edecek gibi gözüküyor. 😊

 

Yazan: Pelin ÖZTÜRK

Paylaş