AND THE OSCAR GOES TO “YOUTUBE”

AND THE OSCAR GOES TO “YOUTUBE”
28 Mart 2017

 

Uzun zamandır hayatımızda olmasına rağmen, son yıllarda yakaladığı ivme ile yükselişe geçerek; Google’dan sonra en büyük arama motoru hâline gelen YouTube, markaların büyük başarılar kazanmasına yol açıyor.

Dijital pazarın en önemli araçların biri olan YouTube’da başarılı olmak için öncelikle hedef tayin etmek gerekir. Belirlenen hedef doğrultusunda strateji oluşturmak ise başarıya giden yoldaki en önemli adımdır.

Markaların YouTube kanalı ile ilgili olarak hedefleri değerlendirildiğinde; bilinirliği artırmak, etkileşim yaratmak, ürün ya da hizmetler ile ilgili hedef kitleye bilgi vermek, mevcut ve potansiyel müşteri sayısını yükseltmek, satışları canlandırmak, web sitesi veya diğer sosyal medya kanallarına destek sağlamak şeklinde çeşitli amaçları sıralanabilir. 

Etkileyiciliği, kişiler arası bağ kurma gücü, kalıcılığı ve diğer sosyal mecralarla etkileşimi sayesinde YouTube’un en gözde pazarlama araçlarından biri olduğunu söylemek yanlış olmaz. Eğer siz de markanızın pazarlama hedeflerinize ulaşmasını sağlamak ya da bir YouTuber olarak kazanç elde etmek istiyorsanız; önerilerimize kulak verin.

İçerik her şeydir!
‘İçerik Kraldır’ yaklaşımı bu mecra için de öncelikli kural… Çünkü içerik dediğimiz şey, sadece resim veya yazıdan ibaret değildir. Videonun içeriği yani konusundan tutun da mesajına, görüntü kalitesine, müziğine kadar videonun kendisini bir ‘content’ yani içerik olarak düşünebilirsiniz. O hâlde videonuzun nitelikli olması için yapılması gerekenler şunlar olmalı:

İçeriğin yapısı nasıl olmalı?
Öncelikle doğru bilgiler sunmalısınız. Aktardığınız bilgilerin kanıtlanabilir olmasına özen gösterin. İzleyici ile iletişim kurmayı amaçlayan videolar hazırlayın. Bu sebeple videonuz; samimi, doğal ve özgün olmalı… 

Farklı olmak altın kural!
YouTube’da milyonlarca video var. Binlercesi de çok seviliyor. Peki, sizin ‘kedili’ veya ‘bebekli’ videonuz neden diğerlerinden daha çok beğenilsin? Ancak farklılık yaratarak, bu sorunun cevabını verebilirsiniz.

Kötü prodüksiyon her şeyi alır götürür!
Fikriniz güzel olsa da kötü bir prodüksiyon elde etmişseniz, kimse videonuzu izlemek istemez. Çünkü video izlerken hiç kimse size ‘gidiş yolu’ ve ‘iyi hâl’den puan vermez. Göze hitap etmeyecek videolar birkaç saniye içinde kapanacağı gibi viral etkiyi de sıfırlayacaktır. O nedenle siz siz olun videonuzun prodüksiyon sürecinde aydınlatma, ses, müzik, görüntü gibi faktörleri asla yabana atmayın. Çekimleriniz doğal ya profesyonel olsun; sonuçta ortaya çıkan görüntünün kaliteli olduğundan emin olun.

Gelelim YouTube’da kanal açmaya…
Evet, elinizde harika videolarımız var bunları YouTube’a yükleyip, hemen beğeni almak istiyorsunuz ancak bu sadece kaliteli videolara sahip olmakla elde edilebilecek bir başarı değil. Şimdi sıra YouTube kanalını doğru şekilde açma ve yönetme işinde…

YouTube kanalınızı açarken; isminizi, markanız ve hedefiniz ile bağlantılı şekilde oluşturun. Gereksiz uzatma ve kolay olmayan anlatımlardan kaçının. Kanal profilinizde markanızın logosuna yer vermeyi unutmayın. Eğer kişisel bir kanal açıyorsanız; sizi en iyi şekilde temsil edeceğine inandığınız fotoğrafı “Profil Fotoğrafı” yapın; sayfanın üstünde yer alan “Header” görselini de ihmal etmeyin. Bu kanalın markanızı yani sizi yansıtacağını unutmayın; “Hakkınızda” bölümü oluşturun ve sosyal medya bağlantılarınızı aktif hâle getirin. Ayrıca kanalınızın en üstüne bir tanıtım videosu ekleyin.

YouTube dinamiklerini iyi kullanın!
Videonuzu kanalınıza yüklerken; “Başlık”, “Tanım” ve “Etiketler” bölümlerini işlevsel olarak hazırlamanız gerekiyor. Başlık, videonuz ile ilgili anahtar kelimeleri içermeli; videonun tanım kısmında şirketinizin URL’si ve içerikle ilgili anahtar kelimeler olmalı; şirket adı, sektör bilgisi gibi diğer sözcükler de etiket olarak girilmeli… Videolar üzerinde firma logosu fligran olarak yer almalıdır. Ayrıca videonun içine “Kart” ekleyebilir; hatta bu kartlar üzerinden web sitenize ya da YouTube kanalınızdaki başka içeriklere link verebilirsiniz. Gerekirse yabancı dildeki videolar için alt yazı da ekleyebilirsiniz.

“Oynatma Listesi” (Playlist) oluşturarak; izleyicilerin ilgisini çekecek kategoriler oluşturabilirsiniz. Playlist’leri kendi sınıflandırmanıza göre oluşturabileceğiniz gibi “Son Videolar”, “En Beğenilenler” şeklinde de listeler hazırlayabilirsiniz.

Devamlılığa önem verin!
Eğer belirli periyotlarda veya seri olarak videolar sunmayı planlıyorsanız; izleyicilerin istek ve ihtiyaçlarını karşılar nitelikte videolar sunmaya çalışın. Bütünlüğü ve devamlılık ilkelerinizi koruyun.

Etkileşim artırın!
Videoların izlenmesi ve paylaşılması kadar; izleyiciler ile etkileşimde olmak da önemli… Tıpkı diğer sosyal ağlarda olduğu gibi moderasyon sürecinde aktif olarak rol alın. Bunun yanı sıra videolarınızı sadece YouTube üzerinde yayınlamak zorunda değilsiniz. Videonuzun linkini, diğer sosyal ağlarda paylaşarak, videonuzu daha fazla kişiye sunmanın avantajlarından yararlanın.

Video projeleriniz ve YouTube kanalınızın profesyonel şekilde yönetimi için Oscar’lık sosyal medya desteği almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
www.ahtapotsosyalmedya.com/iletisim

Ebru Bezmez
Ahtapot Sosyal Medya

Stratejist / Sosyal Medya Uzmanı

Paylaş