2022 DİJİTAL PAZARLAMA TRENDLERİ

2022 DİJİTAL PAZARLAMA TRENDLERİ
03 Ocak 2022

 

Teknoloji ve dijitalleşme çok hızlı bir şekilde büyüyüp gelişirken sosyal medyada hemen her gün yeni trendler karşımıza çıkıyor. Son zamanlarda git gide artan sosyal medya kullanım oranlarıyla birlikte tüm markaların gözde pazarlama stratejisi haline gelen dijital pazarlama da ivme kazanarak ciddi bir gelişim ve dönüşüm geçiriyor. Peki, bu dönüşüm ile 2022'de bizi bekleyen dijital pazarlama trendleri neler?

 

  • Dijital Pazarlamada Yapay Zeka Desteği

Yapay zeka, web sitesi trafiğini raporlarken aynı zamanda markaların organik arama sıralamasını da optimize ederek anahtar kelimeler önerebiliyor. Bu yüzden SEO ve diğer dijital pazarlama stratejileri ile birlikte kullanıldığında markayı ileri taşıyacak olan yapay zeka, 2022’de oldukça önemli hale geliyor. Bunun yanında yapay zeka destekli influencer pazarlaması da 2022’de sıkça karşılaşacağımız trendlerden. Sosyal medya ve dijital pazarlamanın yükselişiyle hayatımıza giren influencer pazarlaması 2020 yılında 9,7 milyar dolar değere ulaştı. Günümüzde pazarlama kampanyalarının vazgeçilmezleri arasında bulunan influencer pazarlaması için içeriklerin yüzde 20'sinden fazlasına bütçe ayrılıyor. Bunun için yapay zeka destekli influencer hizmetleri ile bu maliyetin düşürülmesi bekleniyor. Aynı zamanda yapay zeka destekli ölçüm sistemleri ile daha fazla kişiye erişim sağlanması ve yatırım geri dönüşleri konusunda da daha etkili çözümler sunulması beklenmekte.

 

  • Mikro Influencer’lar Yükselişte

Dijital pazarlama dendiğinde akla ilk gelen, influencer Marketing olarak da bilinen influencerlar son zamanlarda pazarlama kampanyalarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. 2022’de de yükselişte olacak olan influencer pazarlama, dijital pazarın temellerinden biri haline gelmiş olsa da tüketiciler tarafından bakıldığında fazla sayıda takipçisi bulunanlara karşı güvenlerinin sarsıldığı görülmekte. Bu nedenle influencer pazarlamada megadan mikroya doğru bir geçiş ön görülüyor. Tabii ki mega influencerlardan vazgeçmek söz konusu değil; Markalar müşteri tabanlarını genişletebilmek adına çok sayıda takipçisi bulunan influencerlar ile çalışmalarını sürdürecek ancak küçük bir kitleye hitap etse de etki alanı oldukça kuvvetli olan influencerlar daha fazla tercih sebebi olacak.

 

  • Mobil Pazarlama Önem Kazanacak

Mobil cihaz kullanımı günden güne artış gösterirken pazarlama trendleri de bu doğrultuda değişiklik göstermeye başladı. E-ticaret sitelerinden yapılan alışverişlerin de neredeyse %75’i mobil cihazlar üzerinden yapılıyor. Bu nedenle işletmeler cep telefonu ya da tablet gibi cihazlara göre tasarlanan mobil uyumlu e-ticaret sitelerini tercih ediyor. Aynı zamanda e-ticaret firmaları yavaş yavaş SMS pazarlamasına da önem vermeye başlayarak mobil satışlarını artırmayı amaçlıyor. Dolayısıyla 2022 için mobil uyumluluk ve mobil pazarlama büyük önem arz edecek.

 

  • Sosyal Medya Üzerinden Doğrudan Alışveriş

Sosyal medya üzerinden yapılan alışverişler de son zamanlarda hayli artış gösteriyor. Tüketici, özellikle pandemi sırasında alışkanlık haline getirmiş olduğu internet alışverişini sosyal medyaya da taşıyor. Genellikle Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi platformlar üzerinden çevrim içi alışveriş tercih ediliyor. Ayrıca sosyal medya platformları da çevrim içi alışveriş için özellikler geliştirdi.  Örneğin Facebook, Facebook Pay ve Facebook Mağazaları gibi özellikleri kullanıcılarına sunarken Instagram da Instagram Checkout özelliğini kullanıma açtı. Böylece hem çevrim içi alışveriş deneyimi kolaylaştı hem de markalar ve müşteriler arasındaki iletişimi güçlendirme amacına ulaşıldı diyebiliriz. Dolayısıyla 2022’de hedef kitle ile sağlıklı bir iletişim kurmak için birden fazla iletişim kanalı kullanmak neredeyse zorunluluk haline gelecek. Bu bağlamda çok kanallı pazarlamada da yükseliş gözleneceği söylenebilir.

 

Siz de işletmenizin doğru mecralarda, doğru içerik ve reklam stratejisiyle yer almasını istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ahtapot Sosyal Medya olarak, profesyonel ekibimiz, kreatif çözümlerimiz ve gelişmiş iletişim stratejilerimizle her zaman yanınızdayız! 🙂

 

Yazan: Nihan Çam

Paylaş