2020 YILI SOSYAL MEDYAYA İYİ GELECEK

2020 YILI SOSYAL MEDYAYA İYİ GELECEK
02 Ocak 2020

 

2020 yılında sosyal medyanın nasıl olacağıyla ilgili tahminlerde bulunmak için öncelikle son birkaç yıldır sosyal medyada neler olup bittiğini anlamamız çok önemli. Bunun için de sosyal medyada yapılan testleri, getirilen yasakları, değiştirilen düzenlemeleri vb. hesaba katmalıyız.

Ahtapot Sosyal Medya olarak 2020 yılında dijital mecralarda ne gibi değişiklikler olacağını hem geçmişteki bugüne kadar gelişen trendlere bakarak hem de son dönemdeki gelişmeleri hesaba katarak derlerdik. 2020 yılında dijital mecralardaki varlığınıza ve stratejik iletişim planınıza yardımcı olmasını dileriz.

1. TikTok markaların yeni reklam mecrası olacak

TikTok’un dünyada yükselişi dur durak bilmeden devam ediyor. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde çok hızlı bir çıkış yapan TikTok birkaç yıl içinde ülkede 39 milyon kullanıcıya ulaştı. Türkiye’de ise 30 milyona yakın kullanıcı bulunan Çin merkezli şirketin dünyadaki toplam aylık kullanıcı sayısı ise 500 milyonu aştı. Her ne kadar Türkiye’de reklam yapmak için pek tercih edilmeyen bir platform olsa da 2020 yılında bu durumun biraz değişeceğini ve pazarlamacıların mecrada bulunan milyonlarca insana ulaşmak için çeşitli yöntemlerle karşımıza çıkacağını tahmin ediyoruz.

2. Pazarlama dünyasında sosyal dinleme/social listening önem kazanacak

Öncelikle sosyal dinleme nedir? Sosyal dinleme, herhangi bir müşteri geribildirimi, anahtar kelimeler, konular, rakipler veya sektörlerle ilgili tartışmalar için markanızın sosyal medya kanallarının izlenmesi ve ardından bu fırsatların değerlendirilmesi ve bu fırsatlar üzerinde harekete geçilmesi için yapılan bir analizdir. Araştırmalar sosyal medya kullanıcılarının %90’ının sosyal medya üzerinden markalarla iletişime geçmeye çalıştığını gösteriyor. Sosyal dinleme üzerine yapılan araştırmalar ise sosyal dinleme yapan şirketlerin %24’ünün ürün ve servislerini geliştirdiğini, %25’inin yeni müşteri çektiğini, %21’inin ise daha iyi müşteri hizmetleri sağladığını gösteriyor.

3. Mikro influencer’lar marka tanıtımlarında daha etkili olacak

Sosyal medya bildiğimiz gibi satın alma kararını alırken oldukça etkili, araştırmalar kullanıcıların %74’ünün sosyal medyadan faydalandığını gösteriyor. Sosyal medyada pazarlama deyince ilk akla gelen mega ve makro influencerlar ise bugüne kadar markalar tarafından çok kullanıldılar. Tüketicileri alacakları bir ürün için bu influencerlara duydukları güven oranı bu sebeple büyük bir düşüş yaşadı. Kullanıcıların %61’i ünlüler yerine kendi tanıdıkları, aileleri, arkadaşları ve daha küçük bir kitleye hitap eden kişilerin yaptığı yorumlara güveniyor.

4. Canlı yayınların izlenme süresi artacak

Geçtiğimiz birkaç senede Instagram, Facebook, Twitter ve YouTube üzerinden canlı yayın yapma imkanı ortaya çıktı. 2017’den 2018’e kadar canlı video izleme saatleri %65 oranında arttı. Sadece 2019 yılında Super Bowl’un internet üzerinden canlı izlenme oranı %19 arttı. Canlı yayınlar bu şekilde daha çok markanın ilgisini çekmeye başlayacak.

2020 yılında sosyal medyanın markalar açısından nasıl olacağı üzerine birkaç fikrimizi böylece bir araya getirdik. Siz ne düşünüyorsunuz? Sizce de makro influencerların önemi artacak mı ya da TikTok reklamcıların yeni hedefi olacak mı? Bunlar dışında sizin 2020 tahminleriniz nasıl? 2020 nasıl olursa olsun, hepimizin güzel geçireceği bir yıl olsun.

İyi seneler!

Yazan: Emre Akgöl

Paylaş