SOSYAL MEDYA RAPORU HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 5 NOKTA

SOSYAL MEDYA RAPORU HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 5 NOKTA
26 Ağustos 2018

 

Bir sosyal medya ajansı ile çalışmayan marka yok denecek kadar az. Her markanın profesyonel bir sosyal medya yönetimi için desteğe ihtiyacı var. Markalara, sosyal medyada kreatif bir şekilde var olmanın geri dönüşlerini göstermenin en güzel yolu ise belli periyotlarda hazırlanan raporlar.

Marka ile anlaşmaya vardık, stratejileri oluşturduk, içerikleri hazırlarık, post’ları girdik, moderasyonu yaptık ve reklamları verdik. Tüm bu süreci ve yapılanları markaya iletmenin en kısa yolu ise tabii ki raporlar. Sosyal medya raporları ile markaya, belirlenen tarih aralığında nelerin yapıldığını, hedef kitle ile oluşturulan iletişimin nasıl ilerlediğini, reklamlardan nasıl geri dönüşler sağlandığını verebiliriz. Ancak rapor hazırlamak o kadar da kolay değil. Belli başlı incelikleri ve dikkat edilmesi gereken noktaları var. Gelin dikkat edilmesi gereken noktaları hep beraber inceleyelim.

Raporu Zamanında ve Belli Tarih Aralıklarında Hazırlamak

Diyelim ki raporlar konusunda marka ile aylık bir anlaşmaya vardınız. Yani her ayın başında markaya bir rapor ileteceksiniz. Bu sebeple, kullandığınız sosyal medya mecralarının istatistikler bölümünde yer alan sonuçları 1 aylık olarak ayarlamalı ve o ay bitmeden sonuçları dikkate almamalısınız. Çünkü ay bitene kadar içeriklerin etkileşimleri değişebilir ve reklamlar hala etkin olabilir. Özetle söylemek gerekirse, istatistiklere bakarken 1 Ağustos – 31 Ağustos gibi bir periyot belirleyin ve sadece o periyottaki sonuçları dikkate alın.

Raporları Kıyaslayın

Markalara rapor iletirken, bir önceki rapor ile son raporunuzu kıyaslayan bir bölüm olsun. Böylece sosyal medyada ne kadar ilerlediğinizi ve hesapların geçen aya göre ne kadar artışta olduğunu, markaya daha net farkettirebilirsiniz.

Sayısal Verilere Dikkat Edin

Rapor denince akla ilk gelen şeylerden bir tanesi sayılar oluyor. Sosyal medya raporlarında da sayısal veriler oldukça önemli. İçerik kaç kişiye erişti, kaç yorum aldı, sayfanın beğeni sayısı ne kadar gibi bir çok sayısal veriyi markalara sunabilirsiniz. Ancak bu verileri rapora yerleştirirken matematiksel hatalara meydan bırakmamak gerekiyor. Yapılabilecek bir hata tüm sonucu etkileyebilir. Özellikle sayısal verileri iki kere kontrol etmekte fayda var.

Raporun Kendine Has Bİr Tasarımı ve Düzeni Olsun

Markaya her ne kadar geneli sayısal verilerden oluşan bir rapor iletseniz de raporun kendi içinde bir uyumu ve tasarımı olmalı. Sosyal medya mecralarını rapor içerisinde farklı bölümlere ayırabilir, raporun sonunda veya başında genel bir özet verebilirsiniz. Ayrıca raporun tasarımında ise hangi markaya rapor hazırlıyorsak, o markanın logosunun yer alması önemli. Son slaytta teşekkür etmeyi unutmayın. smiley

Rakipleri İncelemeyi Unutmayın

Rakiplerin incelenmesi hayatın her alanında olduğunu gibi sosyal medyada da önemli. Markanız, rakiplerinin sosyal medyada neler yaptığını öğrenmek isteyecektir. Hangi kampanyaları yapıyorlar, kaç kişi ile etkileşime geçiyorlar, ortalama beğeni sayıları ne kadar gibi bilgilere raporda yer verebilirsiniz. Bu veriler doğrultusunda siz de gelecek dönemdeki stratejilerinizi belirleyebilirisiniz.

Sosyal medya raporları en az hazırlanan kreatif işler kadar önemli. Siz de markanızın sosyal medya yönetiminde ve raporlamasında alanında uzman bir ekip ile çalışmak isterseniz hemen tıklayın: http://ahtapotsosyalmedya.com/iletisim

Yazan: Deniz Ademoğlu

Paylaş